Els vins dolços, per exemple de l’estil Pedro Ximenez es serviran amb les postres.
Servir els vins en un ordre incorrecte pot fer que el seu tast aporti una experiència pèssima, per molt bo i de molta qualitat que sigui el vi.
Per tal d’evitar-ho, a continuació us mostrem algunes regles bàsiques que us ajudaran a resoldre amb èxit qualsevol situació de dubte.
EN QUIN ORDRE CAL SERVIR ELS VINS?
- El vi s'ha de servir abans que els plats. D'aquesta manera es podran valorar les seves olors
- Els vins secs abans que els dolços
- Els vins joves abans que els criances (per tal de no "picar" al paladar)
- Ordre blancs – rosats – negres
- Si únicament es serveix un vi haurà de correspondre al del plat principal
EL VI A TAULA
Cal tenir molt present que el vi és un "ésser viu" i per tant s'ha de traslladar a taula amb gran cura i no agitar l'ampolla sota cap concepte.
Si el vi no està a la temperatura adequada, és millor canviar de vi que tractar de refredar-lo de forma brusca (per exemple, posant-lo al congelador) espatllaríem el vi del tot. Refredar un vi requereix el seu temps.
En un aparador es col·locaran les ampolles que es calcula que es prendran. Si es canvia de vi, s'ha de canviar de copa (o al menys donar-li un petit esbandit amb aigua); no és correcte barrejar sabors.
Vins Negres
Tot i que és molt comú sentir que el vi negre s'ha de servir a "temperatura ambient", la veritat és que això no és així, ja que la temperatura ambiental pot ser molt elevada.
El correcte és no servir-lo mai a més de 18ºC (de 14ºC a 16ºC si són joves i de 15ºC a 18ºC si són Reserva).
A l'hora d'obrir una ampolla, si és l'amfitrió qui desitja fer-ho, s'escollirà el llevataps que permeti més fàcilment treure el suro sense que es trenqui.
Es comença tallant la càpsula per sota el coll per tal d'evitar que el vi, quan es serveix, pugui arrossegar residus metàl·lics. Es neteja el coll de l'ampolla amb un tovalló i es procedeix a pelar la càpsula.
Si es fa amb un llevataps tradicional, es girarà aquest i no l'ampolla. Mai es trepa el suro de costat a costat, per evitar que caiguin engrunes de suro en el vi. Un cop obert i tastat, el vi se serveix a les copes només fins a la meitat o una mica més. No es recolza l'ampolla a la copa per servir.
En els Reserva i Gran Reserva, és convenient obrir les ampolles almenys 1 hora abans del consum per a què s'oxigeni. Si es disposa, es recomana decantar-lo (passar-lo a un recipient per eliminar impureses i pòsits).
Vins Blancs
Un cop escollits, s'han de mantenir a la nevera durant 10 o 12 hores. Quan hagin de ser consumits, s'hauran de col·locar prop de la taula, en una glaçonera amb gel i aigua, per tal de mantenir en tot moment la seva temperatura inicial (entre 7ºC i 10ºC i mai menys de 5ºC, exceptuant els molt dolços).
Mai s'han de refredar les copes ja que, d'aquesta manera, el comensal no pot veure el color del vi i, a més, podrien quedar residus d'humitat que el facin malbé.
Vins Rosats
Tot i que hi ha qui diu que no són bons, si estan ben elaborats poden tenir una gran qualitat. El seu servei a taula és el mateix que l'emprat per als blancs i la seva temperatura ideal ha d'oscil·lar entre els 9ºC i els 12ºC.
Espumosos
Es pot fer un dinar en la seva totalitat amb cava o xampany. Costum molt poc estesa a Espanya. Igual que els blancs i rosats sempre s'han de mantenir dins de la glaçonera. A l'hora de destapar cal evitar el soroll en la major mesura, ja que pot molestar els convidats. Un cop obert, s'ha de servir en dues vegades, ja que a la primera sempre hi ha una pressió excessiva. Els de millor qualitat són els anomenats Brut i Brut Nature ja que el contingut en sucre és menor.